top of page
Image by Jeremy Ricketts

Gezondheid

De gezondheid van de blauwe bes

De blauwe bes is niet alleen super lekker, maar is ook nog eens heel erg gezond voor je! Ze bevatten namelijk weinig calorieën en veel voedingsmiddelen met antioxidanten. Blauwe bessen verlagen de bloeddruk, helpen bij voorkomen van hartziektes, ondersteunen het behoud van hersenfuncties en is effectief bij het bestrijden van urineweginfecties. Het is dus niet voor niets dat de blauwe bes ook wel 'superfood' wordt genoemd. Nog meer reden dus om vaak te genieten van dit stukje fruit. 

Blauwe bessen gezondheid feiten

De 7 voordelen van blauwe bessen

1. Weinig calorieën, maar veel voedingsstoffen

De blauwe bes is de bessensoort met de meeste voedingsstoffen. 150 gram blauwe bessen bevat namelijk: 

- 24% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Vitamine C

- 36% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K

- 25% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Mangaan

Daarnaast bestaat een blauwe bes uit ongeveer 85% water en daarom bevat 150 gram blauwe bessen maar 84 calorieën, met 15 gram koolhydraten.

2. Antioxidanten!

De blauwe bes heeft van alle geconsumeerde soorten fruit en groentes de hoogste concentratie antioxidanten. Antioxidanten beschermen ons lichaam tegen schade door vrije radicalen. Denk hierbij aan radicalen die bijdragen aan veroudering en ziektes zoals kanker. 

3. Verlagen van de bloeddruk

Divers onderzoek heeft aangewezen dat blauwe bessen een gunstig effect hebben op mensen met een hoge bloeddruk. Aangezien een hoge bloeddruk een van de belangrijkste aanleidingen is voor beroertes en hartaanvallen, kan het heel nuttig zijn om de bloeddruk te verlagen. Een goede reden dus om dagelijks blauwe bessen te eten! 

4. Verbetering van het geheugen

Blauwe bessen zijn geneigd zich op te hopen in delen van het brein dat essentieel is voor intelligentie. Het schijnt dat blauwe bessen een directe interactie hebben met verouderingsneuronen. Dit leidt tot verbetering in de signaalfunctie van de cellen. De antioxidanten in blauwe bessen hebben dus een gunstig effect op de hersenen. Ze helpen bij verbetering van de hersenfunctie en tegengaan van leeftijdsgebonden achteruitgang.

5. Bestrijding van urineweginfecties

Vrouwen hebben over het algemeen snel last van urineweginfecties. Het is hierover al bekend dat cranberrysap helpt om dit soort infecties te voorkomen. Gezien blauwe bessen nauw verwant zijn aan cranberry's én dezelfde actieve stoffen bevatten, zijn deze ook effectief bij bestrijding van urineweginfecties. Eet dus lekker veel bessen of drink blauwe bessen sap.

6. Positief effect op bloedsuikergehalte

Veel soorten fruit bevatten veel suiker. Blauwe bessen bevatten aanzienlijk minder suiker. Daarnaast worden alle ongunstige effecten van suiker op het bloedsuikergehalte gecompenseerd door de bioactieve stoffen die blauwe bessen bevatten. Onderzoek heeft aangetoond dat het anthocyaninen in blauwe bessen een gunstig effect heeft op insulinesensitiviteit en glucosestofwisseling. Een verbeterde insulinesensitiviteit leidt tot kleiner risico op ontwikkeling van het metabool syndroom en diabetes 2. 

We mogen dus wel concluderen dat de blauwe bes heel voedzaam is en je helpt om je lichaam gezond te houden. Aangezien ze ook nog eens heel lekker zijn, is dit een echte win-win situatie. Daarnaast kun je blauwe bessen op heel veel verschillende manieren gebruiken, zoals in je smoothie, in een salade of in een muffin. Opzoek naar inspiratie en blauwe bessen recepten? Neem dan hier een kijkje. 

Bronnen:

bottom of page